zdrowie artykuły

img

Wraz z wiekiem tempo przemiany materii maleje. Cukier oraz produkty obfitujące w ten składnik są źródłem tzw. Tłuszcze nasycone powinny pokrywać mniej niż 10% dziennego zapotrzebowania energetycznego.

Ograniczenie spożycia powyższych składników zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca. Czego unikać, a co koniecznie włączyć do jadłospisu. Większa część z nich dokonuje świadomego zakupu, kierując się głównie zdrowotnymi właściwościami żywności oraz chęcią zadbania zdrowie własne i swoich najbliższych.

Wykazano, że osoby ulegające wpływom marketingowym są zwykle konsumentami nieświadomymi. Reklama producenta oraz dobrze wyglądający produkt zachęcają do jego kupna. Rzadko jednak tę decyzję podejmują samodzielnie.

Potwierdzam, że zapoznałem się i akceptuję Regulamin i Politykę prywatności. Pasta z pieczonych warzyw z tahini podana ze słupkami warzyw. Grillowane kotleciki wołowe podane z warzywami w zielonym curry oraz surówką z rzodkiewki.

Bakłażan faszerowany kaszą gryczaną z brokułami podany z sałatką z małosolnych ogórków. Tagiatelle warzywne z bazyliowo-kolendrowym pesto podane z sałatką z bobu, wiśniami i awokado oraz grillowany halumi z figą. Kotlety cielęce zapiekane w warzywach podane z surówką z kapusty pekińskiej, rzodkiewki, ogórka i papryki oraz puree z kalafiora.

Owsianka z siemieniem lnianym, suszonymi śliwkami i ziarnami granata posypana orzechami włoskimi. Placki na bazie maślanki podane z sałatką ze świeżych sezonowych owoców. Pasta jajeczna podana z pieczywem żytnim z ziarnami, roszponką, pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem.

Rolada z piersi z indyka zapiekana ze świeżym szpinakiem, ciecierzycą i suszonymi pomidorami podana ze szparagami w sosie musztardowym. Powoduje więc stopniowe uwalnianie glukozy we krwi i stabilizację jej poziomu, nawet podczas intensywnych treningów. Dieta sportowa powstała z myślą potrzebach Twojego organizmu.

Utrata wagi jest głównym motywem osób, zmieniających swój sposób odżywiania. W zbilansowanej diecie muszą znaleźć się wystarczające ilości węglowodanów, tłuszczów, białek, witamin i składników mineralnych. Zrównoważona dieta powinna być ustalana indywidualne w oparciu piramidę żywienia i uwzględniać wiek, stan zdrowia, preferowany styl życia, rodzaj wykonywanej pracy.

To błędne podejście, które nastręcza wielu problemów. Wersja 5:2, gdzie jemy 5 dni normalnie, a następnie 2 dni pościmy i ograniczamy jedzenie do 500-600 kcal na dobę). Niestety nadal większość diet odchudzających to długa lista zakazów i ograniczeń.

Dieta zakłada zmiany w diecie, spadek wagi, aktywność fizyczną i rzucenie palenia. Widać to również w trendach, które panują wśród diet odchudzających. Na szczęście czasy „diet cud” powoli odchodzą w zapomnienie.

Dzięki temu będziemy bardziej zmotywowani do przestrzegania zasad zdrowego odżywiania. Dla równowagi można raz w tygodniu wprowadzić do diety tzw. Sięgajmy zatem po owoce, warzywa, chude ryby, chudy nabiał, produkty pełnoziarniste, a soki i napoje gazowane zastąpmy wodą.

Na kg masy ciała dorosłej osoby należy natomiast dostarczyć ok. 0,9 g białka. Należy jednak wybierać tłuszcze dobrej jakości, jak oliwa z oliwek, masło i oleje tłoczone na zimno. Tłuszcz w diecie powinien zaspakajać ok. 25 % zapotrzebowania na energię.

Ich źródłem powinny być produkty pełnoziarniste oraz owoce i warzywa. Węglowodany jako główne źródło energii powinny stanowić ok. 50-60 % energii. Dziś należy raczej mówić zmianie całego stylu życia.

Doktor Wanda Baltaza jest dietetykiem klinicznym i na własnej skórze sprawdziła jak to jest przytyć i schudnąć.